Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Recenzie ,,Războiul Z'' de Max Brooks

Titlu original: Word War Z

Autor: Max Brooks

Editura: Trei

Număr de pagini: 443

Gen: SF, horror, distopic.

Trebuie să recunosc că Brooks abordează unele teme care pe mine m-au atras încă de când am aflat de carte, cum ar fi: lumea apocaliptică, viziunea îngustă a oamenilor, corupția guvernamentală, nesiguranța viitorului omenirii în fața unei catastrofe biologice.

,,Omenirea s-a clătinat în pragul extincției...''

Romanul este structurat sub forma unei istorisiri orale. Ce înseamnă asta? Ei bine, reprezentanți ai ONU adună, cu scopul catalogării pierderilor, diverse dezvăluiri/mărturisiri ale supraviețuitorilor celei mai mari calamități biologice din istorie: o infecție numită ,,pandemie'' pornește din China, de la un anumit ,,Pacient 0'', prin intermediul comerțului cu organe pe piața neagră și al refugiaților, iar guvernul acesteia implică Taiwanul pentru a-și masca activitățile. Infectații erau capabili de a se mișca lent și de a fi mereu în căutare de hrană vie, umană sau animală, semnalându-și prezența prin gemete.

,,Nu-i învinovățesc pe ei, pe cei de la guvern, pe oamenii care trebuiau să ne protejeze.''

Articolele sunt adunare din toată lumea: Federația Unită a Chinei, Grecia, Brazilia, Federația Indiilor Occidentale, Israel, Palestina, SUA, Irlanda și multe alte state care fuseseră asaltate de așa-numiții ,,zombi'' în decursul a 10 ani, atât cât a durat războiul apocaliptic. Mărturisirile norocoșilor sunt în cea mai mare parte bazate pe evenimentele la care ei au luat parte în primii ani ai ,,Crizei'', de situațiile-limită la care au fost expuși și de pierderile persoanelor dragi în urma atacurilor.

Ce m-a atras cel mai mult la această scriere a fost modul în care s-au prezentat ,,cei infectați''. Lăsând la o parte vechile cunoștințe despre zombii prostuți, care se târăsc schilodic după tine, cei din ,,Războiul Z'' au fost creați în asemenea manieră, că nu îți mai dai seama de granița dintre realitate și ficțiune. Autorul a făcut abstracție și de scene sângeroase sau mațe întinse și s-a limitat în a expune doar sentimentele îndurerate ale zecilor de oameni interogați și acțiunile în care au acționat sub presiunea deciziilor care marcau linia dintre viață și moarte.

Una dintre dezvăluirile care mi-a rămas în minte multă vreme după finalizarea romanului conține aventura colonelului Christiana Eliopolis. Fost pilot pe un Raptor, care, în octombrie, făcea un drum de la Phoneix catre Zona Albastră de lângă Tallahassee, Florida, când avionul său a suferit o defecțiune și s-a prăbușit. Printr-un miracol ea ramâne singurul supraviețuitor, dar problemele ei abia acum încep să apară. Înconjurată de pădure și de zombii înfometați, încearcă să ajungă la punctul de ,,extracție'' în timp util, când un elicopter al aviației militare o poate lua. Singura ciudățenie a acestei relatări o conține apariția lui Mets, o femeie ce îi vorbește tot timpul prin stație și o îndrumă să stea în viață, promițându-i sigur scăparea din jungla Louisianei. La final, ajunge vătămată la autostrada care traversa codrul. Cu glezna fisurată, cu o armată de zombi pe urmele ei și cu încurajările dure ale lui Mets, aprinde rachetara de semnalizare, iar elicopterul reușește să o ridice de la sol. Atunci află că acesta trecea, de fapt, întâmplător într-o cursă obișnuită.

Puncte tari: Mi-a plăcut mult că am fost ,,plimbată'' prin atât de multe locuri și am ,,întâlnit'' atâtea personaje și situații-limită. De asemenea, scrierea este impecabilă, realizată ca un interviu cu oamenii, se vede că autorul a foat bine documentat despre ce a scris, a interpretat realist o lume fictiva și a adus subtil în discuție problemele societății de azi.

Puncte slabe: Recunosc că la un moment dat m-am enervat destul de rău, pentru că nu înțelegeam structura cărții, abia pe la jumătate mi-am dat seama că erau interviuri. O altă problemă a fost faptul că atunci când mă atașam de personaj, se trecea la altul și tot așa... Abia i-am cunoscut pe toți.

În concluzie, cartea mi-a plăcut enorm, o recomand cu încredere totală iubitorilor de SF, aventură, horror și suspans, dar și celor pasionați de romanele distopice.

Jovia.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu